Consells per a servir el vi durant els dinars de Nadal

Quan arriba el pont de la Puríssima, podem donar per inaugurada la temporada nadalenca: decorem l’arbre de Nadal, comencem a pensar què demanarem per Reis i ens preparem per menjar i beure més de l’habitual.  Per començar a obrir boca, us donem alguns consells que us ajudaran a servir els vins aquestes festes de manera que sorprendreu a tots els vostres convidats.

La primera qüestió és saber amb quin vi servir els entrants perquè, com tots sabem, tot dinar o sopar nadalenc comença amb els aperitius: una multitud de petits plats variats. En moltes ocasions només es pensa en els plats principals, però no podem descuidar els petits detalls. A continuació, et presentem els principals maridatges perquè triomfis amb els entrants:

Si els aperitius són lleugers, com cremes o amanides, el maridatge perfecte serà el vi blanc o un vi negre criança. Per als entrants més saborosos, com xarcuteria i ibèrics, un rosat amb final afruitat servit fred serà ideal.

Sobre els formatges, hi ha diferència entre els curats, on s’aconsella el vi negre reserva, i els semicurats, on el millor acompanyant serà un negre criança. És a dir, com més fort sigui el formatge, més caràcter i personalitat ha de tenir el vi.

Com podem maridar marisc i peixos? Per Nadal els mariscs i els peixos assumeixen un gran protagonisme en la majoria de les taules. Per norma general, per a aquest tipus d’aliments s’aconsellen els vins blancs per la seva frescor i lleugeresa. Però en el cas de marisc fred, com les ostres, un vi dolç i de caràcter delicat serà ideal, ja que aconseguirà destacar tots els matisos.

Si passem ara a les carns, per Nadal acostumen a servir-se plats com guisats, estofats, rostits, carns a la brasa… de manera que triar un bon vi amb el qual maridar és essencial per aportar una millor experiència. En tractar-se de plats saborosos i intensos, és aconsellable acompanyar aquests menjars amb vins negres amb cos.

Acabem el dinar i arribem a les postres, que són l’oportunitat ideal per sorprendre, pel que resulta de vital importància tenir en compte el grau de dolçor del vi i el tipus de postres. Com a recomanació senzilla: com més fosc sigui el color de les postres, més fosc hauria de ser el vi. D’aquesta manera, els vins blancs seran ideals per a postres amb base de crema de mantega, nata o vainilla; mentre que els vins negres seran perfectes per als que incloguin xocolates.