LA DO PENEDÈS INICIA EL SEU PLA ESTRATÈGIC 2021-2030

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès ha iniciat el procés de redacció del Pla Estratègic DO Penedès 2030, on es definiran les línies estratègiques a seguir per la DO Penedès i els seus viticultors i cellers en el període 2021-2030. Amb aquest objectiu s’ha contractat una empresa de consultoria estratègica, que ajudarà i treballarà per recollir totes les visions i definir com hauria de ser la DO Penedès l’any 2030. L’anàlisi inclourà tots els àmbits i actors de la cadena, des de la planificació territorial i la convivència amb altres denominacions d’origen, fins als gustos dels consumidors i les seves dinàmiques de compra, passant per les varietats, l’ecologia, la sostenibilitat, l’elaboració, la comercialització o la promoció entre molts d’altres àmbits. Durant aquest procés de definició del Pla Estratègic DO Penedès 2030, diferents perfils participaran en la seva redacció, amb una visió polièdrica aportada per viticultors, elaboradors, distribuïdors, restauradors… i també el consumidor final.

La planificació comença a la vinya

Un dels grans temes que abordarà el Pla Estratègic DO Penedès 2030 serà l’àmbit tècnic vitícola. Des de la DO Penedès es farà un treball molt profund en escoltar i debatre aspectes clau de la planificació de la vinya, amb l’objectiu d’arribar a un consens en aspectes com l’agricultura ecològica, la coexistència de vinyes en diferents denominacions d’origen, les varietats ancestrals i les varietats resistents o els sistemes de control de qualitat i rendiments. La DO Penedès a més està convençuda que per potenciar els seus vins, s’ha de cuidar i protegir l’entorn. És per aquest motiu que el Pla Estratègic contemplarà aspectes així com el paisatge rural, la preservació del territori o la sostenibilitat.

Definir els vins Penedès i la seva identitat

Un dels aspectes que ja s’ha començat a desenvolupar en els darrers temps és la categorització dels vins Penedès. Amb el Pla Estratègic DO Penedès 2030, s’aprofundirà més en aquest tema i es posarà sobre la taula la possibilitat de convertir-se en una denominació d’origen qualificada (DOQ). Igualment, entre d’altres temes, també s’analitzaran els vins sense denominació d’origen que es fan al Penedès o els cellers que elaboren pel mètode natural.

Pel que fa als escumosos, la DO Penedès tractarà aspectes referents a aquests tipus de vins per tal de poder arribar a punts de trobada amb altres elaboradors del territori que actualment també aposten per vins amb bombolles d’alta qualitat.

Així mateix el Pla Estratègic DO Penedès 2030 analitzarà els nous canals de distribució i venda de vins, i les tendències de promoció i comunicació que serviran per perfilar l’actual imatge de la DO Penedès.

3 mesos d’entrevistes, enquestes i estudis de mercat

Els treballs del Pla Estratègic DO Penedès 2030 ja s’han iniciat, i contemplen una fase inicial de 3 mesos, on es durant a terme entrevistes en profunditat a destacats representants de tots els àmbits (viticultors, cellers, distribuïdors, botigues especialitzades, restaurants,…), així com enquestes a aquests mateixos àmbits, amb l’objectiu d’involucrar a tots els actors del sector. Paral·lelament es durà a terme un estudi de mercat detallat per conèixer les inquietuds i demandes del consumidor final, amb una especial atenció en els joves d’avui, que seran els consumidors futurs. Posteriorment es redactarà el pla, que es preveu presentar-se en un ple de la Denominació d’Origen el juny de 2021.

Amb aquest Pla Estratègic 2030, la DO Penedès vol conèixer quina és la voluntat del sector i marcar les pautes de futur que la defineixin. Un fet que permetrà tenir les bases a l’hora de crear accions i iniciatives per potenciar els vins Penedès des de diversos àmbits i enfortir el llegat vitivinícola i patrimonial i preservar el Penedès vitivinícola per a les futures generacions.