Maridatges de vi i embotits

Fer l’aperitiu abans dels dinars amb formatges o embotits és un petit plaer que la majoria de nosaltres gaudim. De fet, són alguns dels aliments estrella de la nostra gastronomia i si, a més, acompanyem el pica-pica amb un bon vi, aconseguirem potenciar dos elements que combinen a la perfecció. Ara bé, és important tenir en compte alguns aspectes perquè el resultat sigui excepcional o no aconseguirem destacar les virtuts de tots els aliments.

Al mercat trobem una àmplia varietat d’embotits i a l’hora d’escollir un vi per acompanyar-ho, hem de tenir en compte una sèrie de matisos, com ara les espècies utilitzades en el procés d’elaboració, la carn amb la qual s’ha fabricat i, fins i tot, la temperatura de consum, entre d’altres. Aquests elements afectaran el sabor i la textura al tastar la nostra copa de vi juntament amb els embotits.

Comencem amb el pernil. Per ressaltar el seu sabor i la seva textura es recomanaria acompanyar amb un vi negre jove, que ofereix una agradable experiència, ressaltant la frescor i el seu sabor.

Si passem al xoriço, hem de tenir present que aquest embotit està elaborat amb  carn de porc, picada i amanida amb espècies naturals, principalment el pebre vermell, el que li dona el color tan característic, embotides en tripes naturals. Hem de trobar un bon vi que tingui cos i que equilibri la untuositat del greix i la intensitat del pebre vermell, com per exemple amb un vi afruitat.

La llonganissa, a l’igual que el xoriço, s’elabora a partir de la carn de porc i cansalada, tot i que també podem trobar llonganissa elaborada amb carn de boví, porc senglar i gall d’indi, entre d’altres. La diferència respecte el xoriço són els condiments, ja que aquest últim es fa amb sal i pebre. El seu sabor és intens, però no tant com el que dona el pebre vermell. És per això que, per acompanyar la llonganissa, es recomanen vins joves i afruitats.

Si et decideixes per un pernil dolç, combinarà a la perfecció amb un vi blanc amb un buquet olfactiu no molt intens, amb bombolles. Amb el fuet, fins i tot podem provar a degustar vins rosats.