Maridatges per celebrar el Nadal

El Nadal és un moment únic per gaudir amb els nostres familiars i convidats. Bona companyia, moments inoblidables, menjar i, com no podia ser d’una altra manera, un bon vi que acompanyi aquests dies màgics. Al post d’avui volem parlar-te de diferents maridatges per a aquest Nadal, així que pren nota!

Durant els entrants, que bé poden ser amanides o menjars suaus, us recomanem un bon vi rosat. Si sou més d’embotits, podeu servir negres molt marcats i potents, amb gran intensitat. En el cas dels formatges, que també acostumen a estar molt presents a les nostres taules, cal tenir en compte la intensitat dels mateixos: els formatges suaus combinaran millor amb vins blancs mentre que els semicurats mariden molt bé amb els vins negres criança. És a dir, com més gran sigui la intensitat del formatge, major haurà de ser la intensitat del vi.

Els vins negres sempre han estat els protagonistes dels maridatges amb carns vermelles o plats intensos. Això és perquè el vi ha de tenir unes característiques pròpies que vagin en consonància amb el plat al qual acompanya, per evitar així que el conjunt de sabors d’aquest plat emmascari l’essència del vi. Per això, quan hem de triar un vi per acompanyar la carn, primer hem de tenir en compte la forma de preparar-los, ja que un guisat tindrà major intensitat que un plat de carn a la brasa, per exemple. Així mateix, si són carns de gran sabor, com la de bou, et recomanem servir vins de llargues criances.

Per a la vedella, que té un sabor més suau, podem optar per un vi menys potent. Si optem per carns més delicades, com és el gall d’indi, a vegades farcit, el maridatge perfecte seran els vins negres amb una certa edat. En definitiva, els vins negres que destaquen pel seu cos i intensitat, així com per una amplitud de sabors que conviden a beure, són els vins perfectes per maridar plats intensos que estimulin el nostre paladar.

Si, per contra, els protagonistes de la taula són plats amb menys intensitat, el vi escollit destacarà per la seva lleugeresa i frescor. És per això que els vins blancs sempre solen acompanyar plats de peix. Els mariscs són els grans reis en aquestes dates, mariscs i mol·luscs ocupen les nostres taules i per a ells el millor és acompanyar-los amb un bon vi blanc. Encara que hi ha vins negres joves molt suaus que poden combinar a la perfecció amb aquests productes, els vins blancs són els seus millors acompanyants.

Per finalitzar el menjar arriba un dels moments més esperats: les postres nadalenques (torró, xocolata, polvorons…). Quan arriba el moment més dolç del menjar està clar que els vins dolços són precisament els que millor acompanyen aquests aliments.