Terminologia concreta per parlar del vi

Quan parlem sobre el vi hi ha alguns conceptes clau que poden resultar complicats d’entendre per a aquelles persones que no estiguin tan familiaritzats amb el sector. Algunes d’aquestes paraules són acidesa, dolçor, tanins i alcohol. Entrem en detall i aprofundim sobre terminologia concreta per parlar del vi!

L’acidesa del vi és essencial. De fet, juga un paper fonamental en la seva conservació, ja que conté propietats antioxidants. L’acidesa aporta aromes característics i li confereix al vi una certa amargor. En el moment de maridar el vi amb algun plat, l’acidesa del vi ens ajuda a compensar els sabors i que combinin bé.

La dolçor prové del sucre del raïm. La fermentació fa que el sucre es converteixi en alcohol, així que quan la majoria del sucre s’ha convertit en alcohol es considera sec, conservant una petita quantitat residual de sucre.

Si un vi envelleix en una bóta de roure és possible que agafi sabor i aroma a crema i vainilla, augmentant així la sensació de dolçor. A més, com més alcohol tingui un vi, més sensació de dolçor tindrem.

Un altre dels conceptes que hem de conèixer per parlar de vi fa referència a l’alcohol. La majoria dels vins tenen un nivell d’alcohol d’entre 10% i 14%. Aquest percentatge ve determinat per la maduresa i el nivell de sucre del raïm en el moment de ser collit.

A l’hora de determinar el grau d’alcohol, el clima té una gran importància. En zones més càlides o seques els vins tindran un nivell més elevat d’alcohol que en regions més fredes o humides. Els vins amb menys alcohol tindran un cos més lleuger mentre que els que tenen més alcohol tindran més cos.

Per últim, és important conèixer els tanins. Són polifenols naturals, micronutrients que trobem en alguns aliments com vegetals, nous, xocolata negra i, per descomptat, vi. Els tanins tenen múltiples antioxidants i tenen molts avantatges per a la salut. En aquest sentit, els tanins són components naturals del vi, juntament amb l’acidesa, el sucre i l’alcohol. Afegeixen textura i cos al vi, així que el teu paladar ho notarà. Els vins negres contenen més tanins naturals que els blancs.