Coneix les 11

Coneix les

FOTO | DO TARRAGONA

DO TARRAGONA

El clima de la DO Tarragona i la influència directa del mediterrani, amb una orografia suau i un terreny excepcional, ens ofereix uns vins amables i frescos, on destaquen els negres joves i els blancs, especialment els elaborats amb la varietat autòctona macabeu, i els històrics vins dolços i de licor. La DO Tarragona compta amb terroirs diversos, diferenciant-se clarament els més propers al mar d’aquells que toquen a la vora del riu Ebre.

FOTO | DO ALELLA

DO ALELLA

És la més petita de les Denominacions d'Origen catalanes, però una de les més antigues i peculiars. Aquesta DO sempre ha estat vinculada a l'evolució urbana sent, elaborant, per tradició, el vi dels barcelonins. La DO Alella és petita i espais reduïts, en els quals el mateix esforç representa un percentatge molt més gran de la feina que queda per fer. Alella pateix més que altres zones les collites. Potser perquè la mida dels cellers és més petita, i els mitjans són proporcionals. Però és una gran notícia que sigui sensible a les anyades, atès que el consumidor pot copsar que són vins que no tenen al seu servei una gran estructura de celler que pugui amagar el que ha passat a la vinya.

FOTO | DOQ PRIORAT © RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ

DOQ PRIORAT

La Denominació d’Origen Qualificada Priorat està situada al sud de Catalunya, a l’interior de la part meridional de la Serralada Prelitoral, a prop del Mar Mediterrani, que li aporta la seva influència. La superfície total del territori que empara la denominació d’origen és de 17.633 hectàrees, de les quals gairebé 3000 estan excloses com a zona de producció i 2.037 estan plantades de vinya actualment. Hi ha una important amplitud entre la cota més baixa i la mes alta on es conrea la vinya, oscil·lant entre els 60 i els 700 metres d’altitud sobre el nivell del mar.

FOTO | DO PENEDÈS © MARIA ROSA FERRÉ

DO PENEDÈS

La DO Penedès, la denominació d’origen amb més història i tradició vinícola de Catalunya, va des del mar a la muntanya, entre Barcelona i Tarragona. Els seus terrers conformen un conjunt de paisatges privilegiats per cultivar vinyes amb atributs únics. La seva història és la història de la terra, l'agricultura i la vida. La història, però no és l'únic que fa especial aquestes terres: la filosofia a l'hora d'elaborar els seus vins doten d'un toc especial els seus vins blancs, rosats, negres i els escumosos Clàssic Penedès.

FOTO | DO TERRA ALTA

DO TERRA ALTA

La zona vinícola més meridional de Catalunya, situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya (Aragó). El cerç i el garbí passegen per les serres calcàries i els boscos d’alzina i pi blanc. El vi Terra Alta, creix amb el Sol del Mediterrani i s’elabora amb cura. Passió, humilitat i esforç en el treball defineixen els productors de la DO Terra Alta. 1.250 viticultors que conreen entorn 6.100 hectàrees de vinya. Però l’autèntica protagonista, és la garnatxa. La varietat que millor assoleix en aquestes terres mediterrànies tota la seva esplendor en aromes, caràcter, personalitat i matisos.

FOTO | DO EMPORDÀ © RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ

DO EMPORDÀ

Creada l’any 1975, empara i garanteix els vins produïts a l’extrem nord-oriental de Catalunya, entre les comarques de l’Alt i del Baix Empordà. Els factors naturals potencien un entorn favorable per a l’obtenció dels singulars vins de l’Empordà. La proximitat del Mediterrani i dels Pirineus origina una climatologia que es caracteritza per una alta insolació, baixa pluviometria i freqüència de fort vent del nord, la Tramuntana. Una singularitat de la zona és la Garnatxa de l’Empordà, vi dolç natural que esdevé un vi de postres excepcional, juntament amb l’altre gran vi dolç propi de la zona, el Moscatell de l’Empordà.

FOTO | DO CONCA DE BARBERÀ © MARTA ESCOBAR

DO CONCA DE BARBERÀ

La Denominació d’Origen Conca de Barberà, emparada pel seu Consell Regulador, està situada al nord de la província de Tarragona. La plana vertebrada pels rius Francolí i Anguera està protegida per les muntanyes que l’envolten, especialment la serra de Prades. L’altitud mitjana és de 500 m i el sòl és bàsicament calcari. La DO compta actualment amb 3.800 ha de vinya i una producció mitjana de 150.000 hl de vi.

FOTO | DO COSTERS DEL SEGRE © BLUECOLLECTORS

DO COSTERS DEL SEGRE

La DO Costers del Segre és un territori de gran riquesa vitícola ubicada a la província de Lleida, en la que es troben vins de 7 paisatges diferents repartits al llarg de la conca del riu Segre i el Pirineu: Segrià, Raimat, Artesa de Segre, Urgell, Pallars, Valls del Riu Corb i Garrigues. Tots ells amb un origen en comú: sòls pobres i un clima continental amb influència mediterrània -ideal per al cultiu de la vinya-. La DO té una situació privilegiada, amb vinyes d’altura que donen lloc a vins de muntanya, l’aposta per la recuperació de varietats de vinya històriques, treballs de viticultura ecològica i un ferm compromís amb la sostenibilitat.

FOTO | DO PLA DE BAGES

DO PLA DE BAGES

Situada al cor de Catalunya, enmig de formacions muntanyoses com Montserrat i la serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del munt i l’Obac o el Massís del Montcau. La tradició vitivinícola del Bages és tan antiga com la seva història. Hi ha savis que afirmen que el nom de la comarca venia de Bacus, el déu pagà del vi. Dins d’un clima continental mediterrani de mitja muntanya, el Bages disposa de les condicions idònies per al conreu vinícola: un excepcional microclima, una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, a més d’un sòl franc argilós i calcari.

FOTO | DO CATALUNYA

DO CATALUNYA

La Denominació d’Origen Catalunya s’estén per tot el territori tradicionalment vitícola català. Permet l’elaboració de vins amb llibertat, innovació i flexibilitat, ja que disposa d’un ampli ventall de varietats autoritzades. El número de cellers emparats és gran, de fet, la DO Cat suposa gairebé el 60% del vi embotellat sota DO a Catalunya. Viticultors i cellers –petits i grans- actuen així com a agents creadors, adaptant-se amb facilitat a la demanda del consumidor. El repte, així doncs, de seduir els nostres clients i clientes és diari.

FOTO | DO MONTSANT © RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ

DO MONTSANT

La DO Montsant s’estén per un territori en forma d’amfiteatre, on 16 pobles amb llarg recorregut vitivinícola ofereixen vins amb una gran varietat de matisos gràcies a l’orografia accidentada de la regió, la variabilitat de sòls (calcaris, granítics, llicorelles, argiles o llims) i la mà de l’home. Un mar de contrastos on les varietats autòctones, Garnatxa i Carinyena, experimenten una gran diversitat que ens defineix com a DO i configura la nostra identitat i singularitat.